Kesan perpindahan ke atas kehidupan komuniti mundur: satu kajian kes di Kampung Kobuni, Inanam - Roslee Abbas (Universiti Malaysia Sabah, 2010)
Kajian ini merupakan satu kajian yang memnJau kesan dan implikasi perpindahan ke atas kehidupan penduduk komuniti mundur di kampung Kobuni , Inanam. Disamping itu, penyelidik juga telah menerokai kesan sekunder perpindahan terhadap komuniti kajian kumpulan lokal yang terdiri daripada peluang pekerjaan, pe~dapatan tetap, kemudhan asas yang menyeluruh sena tempat tinggal yang leblh selesa merupakan slmbol pencapa1an matlamat khusus perpindahan yang dilakukan oleh ibu bapa mereka. Penyelidik mendapati responden yang telah berpindah /berhijrah ke kampung Kobuni. Ini semata mata untuk meninggalkan kesusahan kehidupan di kampung asal dan mencari kenikmatan dan kesenangan kehidupan di tempat yang baru. Ketiadaan kemudahan asas juga menjadi salah satu sebab berlakunya perpindahan oleh responden. Penyelidik mendapati kesemua responden yang berpindah ke kampung Kobuni, Inanam menginginkan pencapaian kehidupan yang lebih bermakna bukan sahaja dalam membentuk sikap diri tetapi ingin membawa kesan perubahan yang positif dalam pembangunan komuniti. Disamping itu , kajian ini juga telah mendapati keselesaan dan kenikmatan kehidupan yang dinikmati oleh responden yang berpindah dari kampung asal ke kampung Kobuni, Inanam telah dapat merasai satu perubahan dan kepuasan terhadap diri ,keluarga dan komuniti mereka.