Kepuasan kerja di kalangan guru-guru semenanjung yang bertugas di Sabah: perbandingan penempatan di bandar dan luar bandar - Mohd Dahlan Hj. A. Malek; Beddu Salam Baco; Murnizam Halik (Universiti Malaysia Sabah, 2000)
Kertas kerja ini merupakan hasil kajian tlnjauan mengenal kepuasan kerja guru-guru dart Semenanjung yang bertugas di Negeri Sabah. Kajian ini bertujuan untuk memastikan sama ada terdapat perbezaan kepuasan kerja di kalangan guru-guru semenanjung yang betugas di Sabah. Selain itu, perIMndingan kepuasan kerja turut dilakukan dl kalangan guru-guru yang ditempatkan di bandar dan luar bandar serta melihat perbezaan kepuasan kerja antara gunrguru lelaki dan wanita. Alat kajian Job Deskrlptif Index (JDI) digunakan untuk melihat tahap kepuasan kerja. Seramai 287 orang guru dari Semenanjung yang bertugas di Negeri Sabah telah terfibat sebagai subjek kajian. Hasil kajian menunjukkan bahawa guru-guru dari Semenanjung yang bertugas di Negeri Sabah tidak berbeza kepuasan kerja mereka meskipun ditempatkan di luar bandar. Namun demikian, jika kepuasan kerja dibandingkan mengikut gagasan dalam JDI didapati bahawa terdapat perbezaan slglnifikan bagi gagasangagasan tertentu.