Penilaian tahap realibiliti , validiti dan kualiti alat kajian Occupational Stress Indicators (OSI) - Chua, Bee Seok (Universiti Malaysia Sabah, 2000)
Kajian ini bertujuan untuk menilai kesesuaian penggunaan alat kajian Indikator Stres Pekerjaan (ISP) (Mohammad Haji-Yusuf, Abdul Halim Othman, Chua Bee Seok dan Sapora Sipon, 2000) kajian Occupational Stress Indicator (OSI) yang telah diterjemah dari versi asal yang dalam bahasa Inggeris dalam konteks tempatan. Penilaian alat kajian ini dilihat dari segi reliabiliti, validiti dan kualiti itemnya. Dari segi reliabiliti, dua kaedah digunakan iaitu, Cronbach alpha dan split-half yang kemudian diperbaiki dengan formula Spearman Brown. Dari segi validiti pula, validiti konstruk yang menggunakan analisis faktor dan validiti konvergen-diskriminan digunakan. Sementara itu, kualiti sesuatu item itu dinilai melalui analisis item dengan metod korelasi item keselurusah. Penilaian reliabiliti, validiti dan analisis item dilakukan secara berasingan ke atas setiap sub skala OSI. Berdasarkan kaedah itu, kesimpulan dibuat untuk menentukan kesesuaian penggunaan alat kajian berkenaan.