Kepelbagaian Dinoflagelata marin di perairan Sabah - Normawaty Mohammad Noor (Universiti Malaysia Sabah, 2000)
Kajian ini telah dijalankan di Perairan Pantai Barat dan Pantai Timur Sabah. Tujuan kajian dijalankan adalah untuk mengenalpasti spesies dinojlagelata terutamanya spesies yang berpotensi menyebabkan kembangan alga merbahaya. Hasil kajian, terdapat 53 spesies dinojlagelata telah dikenalpasti dimana daripada jumlah ini 13 spesies adalah berpotensi menyebabkan kembangan alga merbahaya. Spesies baru yang berpotensi menyebabkan keracunan paralitik kerangan (PSP) selain daripada Pyrodinium bahamense var. compressum adalah Alexandrium tam iyavanich ii, Alexandrium sp dan Gymnodinium catenatum telah di kenalpasti di periaran pantao barat Sabah. Manakala spesies yang berpotensi menyebabkan keracunan diaretik kerangan (DSP) yang dikenalpasti adalah Dinophysis rotundata, D. norvegica dan D. acuminata. Di dalam mengidentijikasi spesies - spesies dinoflagelata, penggunaan bahan pemgawet kadangkala menyebabkan spesimen rosak dan menyebabkan masalah di dalam pengidentifikasi. Hasil kajian menunjukkan bahawa perairan Sabah terutamanya pantai Barat Sabah mempunyai potensi yang tinggi untuk kejadian kembangan alga merbahaya dan boleh dijadikan rujukan untuk kajian seterusnya serta boleh dijadikan panduan untuk merangka strategi pengurusan alga beracun di Sabah.