Status logam berat dalam ikan dan produk berasaskan ikan di pasaran tempatan - Poedijono Nitisewojo; Marcus Jopony (Universiti Malaysia Sabah, 1999)
Kandungan beberapa jenis logam berat di dalam berbagai jenis ikan laut dan hasil makanan berasaskan ikan laut adalah rendah. Ini bererti bahawa semua sampel yang telah dikaji tidak akan menyebabkan gangguan kesihatan yang disebabkan oleh ketoksikan logam berat beracun. Pada kajian awal kandungan kadmium (Cd) pada beberapa jenis ikan didapati agak tinggi, tetapi setelah di adakan kajian ulangan, semua sampel kenunjukkan kadar kandungan Cd juga rendah. Walau bagaimanapun, kajian ini tidak lengkap kerana logamlogam berat beracun yang lain seperti merkuri dan arsenik tidak dikaji. Sepatutnya alat-alat radas seperti spektrofotometer penyerapan atom mesti dilengkapi dengan peralatan tambahan sehingga boleh digunakan' mengikut keperluan penyelidikan. Data juga menunjukkan bahawa ikan dan produk ikan boleh membekalkan Zn, K dan Fe yang cukup tinggi.