Universiti : Antara pendemokrasi dan kecemerlangan - Ahmat Adam (Universiti Malaysia Sabah, 2005)
Tujuan makalah ini ialah untuk melihat peranan universiti dalam konteks ideal dan kenyataannya. Isu pendemokrasian universiti dan juga kecernerlangan yang menjadi an tujuan terkini di terakhir tanah air universiti kita. akan dibincangkan dengan rnelihat perkernbang Apabila kita membicarakan tentang pendemok.rasian univers1t1, yang dimaksudkan adalah usaha mernb.uka peluang-peluang untuk serarnai mungkin penduduk menikrnati pendidikan universiti. Gejala ini rnenjadi sesuatu yang sedang lwnrah berlaku di mana-mana negara yang telah 2 mencapai kernajuan ekonorni dan peradaban, umpamanya Arnerika Syarikat. Pendemokrasian menegaskan bahawa peluang pendidikan universiti patut dibuka kepada semua orang dan tidak terbatas kepada golongan elit sahaja.