Krisis ekonomi Malaysia: kaedah penyebaran maklumat dan kefahaman penduduk Sabah - Andreas Totu (2000)
Masalah kegawatan ekonomi yang melanda rantau Asia Timur termasuk Malaysia sejak bulan Ogos 1997 merupakan suatu keadaan yang amat membimbangkan negara-negara terlibat. Kegawatan ekonomi ini juga dikenali sebagai krisis ekonomi. Menurut Kamus Dewan, krisis didifenisikan sebagai satu keadaan yang tidak stabil atau tidak tenteram yang boleh secara tiba-tiba menyebabkan sesuatu kejadian yang lazimnya bersifat negatif. Di dalam konteks kajian ini, krisis ekonomi bermaksud keadaan ekonomi yang bersifat tidak stabil dan kucar kacir. Penyelidikan adalah dikhususkan kepada negari Sabah, Malaysia.