Analisis pembentukan terminologi tasawuf berdasarkan aspek fonologi, leksikologi dan semiotikologi - Ahmad Tarmizi Abdul Rahman; Issraq Ramli; Alice Alim (Universiti Malaysia Sabah, 2010)
Kajian ini telah mengumpul, mendokumentasi, mengkaji dan menganalisis terminologi tasawuf dalam bahasa Melayu. Terrninologi ini merupakan perkataan-perkataan yang khusus dalam ilmu tasawuf yang digunakan di beberapa tempat di negara ini. Untuk mendapatkan maklumat yang autentik, beberapa orang pakar telah ditemubual (open ended). Sebanyak 147 perkataan asal tasawuf (entri) dalam bahasa Melayu telah dikemukakan kepada para responden yang terlibat. Selain daripada temubual, beberapa sesi perbincangan bersama responden juga telah dijalankan. Hasil daripada perbincangan dan analisis tersebut, sebanyak 357 kalimah telah berjaya didokumentasikan. Hasil penyelidikan ini menunjukkan bahawa, masih terdapat kata entri dalam bidang ini yang masih boleh didokumentasikan. Oleh itu dicadangkan agar penyelidikan seumpama ini dapat dilakukan pada masa hadapan oleh penyelidik yang lain.