Potensi dan peluang pembangunan pengeluaran dalam sektor pertanian di Sabah - Remali Yusoff (Universiti Malaysia Sabah, 2000)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti potensi dan peluang pembangunan sektor pertanian di Sabah. Justeru itu, kajian ini cuba untuk menjelaskannya berdasarkan kepada empat bahagian yang utama. Bahagian pertama menerangkan tentang sumbangan sektor pertanian ke atas ekonomi Sabah. Bahagian kedua menjelaskan tentang perkembangan dan peranan tanaman komoditi utama sektor ini terhadap sumbangan gunatenaga dan ekonomi Sabah. Bahagian ketiga cuba untuk menerangkan peranan tanaman-tanaman makanan berpotensi terhadap pembangunan sosio-ekonomi Sabah dan bahagian keempat meneliti tentang kepentingan sub-sektor perusahaan-perusahaan pertanian dan tanaman lain. Kesemua perkembangan bahagian-bahagian sektor pertanian ini dijelaskan memandangkan pentingnya sektor ini terhadap ekonomi, pendapatan, gunatenaga dan pembangunan Sabah secara keseluruhannya, termasuklah pembangunan kemudahan infrastruktur.