Perancangan pembangunan ekonomi negeri dan kesannya terhadap pembangunan manusia dan kualiti hidup di bandar: kajian kes bandar Kota Kinabalu dan sekitarnya. - Dullah Mulok; Remali Yusoff (Universiti Malaysia Sabah, 1997)
Kajian ini bertujuan untuk melihat kesan perubahan dasar dan perancangan pembangunan kerajaan negeri Sabah sejak merdeka terhadap pertumbuhan ekonomi, proses perbandaran, insiden kemiskinan serta kualiti hidup di bandar Kota Kinabalu dan sekitamya. Untuk mencapai tujuan ini penulis telah menggunakan sumber data sekunder dan data primer yang diperolehi melalui soalselidik. Selepas negeri Sabah merdeka dan pelaksanaan Dasar Ekonomi Barn (DEB) kita telah dapat melihat kesannya dimana kadar kemiskinan di negeri Sabah telah berkurangan daripada 58.3 peratus pada tahun 1976 kepada 26.5 peratus pada tahun 1997. Namun saperti di Semenanjung Malaysia masalah kemiskinan, kualiti hidup di kawasan bandar dan luar bandar belum dapat ditangani sepenuhnya. Suasana politik dan perubahan kerajaan yang agak kerap sebelum ini hanya mampu memberikan sumbangan yang terbatas terhadap pembangunan fizikal dan mental di negeri Sabah. Bahkan Sabah masih dikatakan salah sebuah negeri yang mempunyai kadar kemiskinan yang tertinggi di Malaysia, sarna ada di bandar mahu pun di luar ban dar. Falsafah pembangunan ban dar seharusnya seimbang, bertujuan untuk merapatkan jurang pertumbuhan ekonomi di antara kawasan mundur dan maju di dalam bandar mahu pun di luar ban dar. Melihat kepada pt:rtumbuhan ekonomi Bandar Kota Kinabalu, dan sekitarnya yang pesat, telah menyebabkan pembangunan kawasan yang tidak seimbang. Pertumbuhan ekonomi bandar Kota Kinabalu telah mendorong penghijrahan masuk penduduk, termasuk pendatang asing secara beramai-ramai ke bandar Kota Kinabalu dan sekitarnya untuk mencari peluang-peluang pekerjaan. Peningkatan penduduk yang pesat ini seterusnya telah menyebabkan wujudnya kawasankawasan setinggan yang akhimya melahirkan pelbagai masalah sosial perbandaran seperti pencemaran, jenayah dan sebagainya. Masalah-masalah ini merupakan isu penting yang perlu ditangani dengan teliti dan teratur oleh kerajaan negeri agar pelaksanaan program perancangan pembangunan selanjutnya mampu memberikan kesan positif yang maksimum terhadap pembangunan sosial dan ekonomi dan mampu menangani kesan limpahan negatif daripada pembangunan bandar. Program pembangunan dalam sistem telekomunikasi, pendidikan, politik dan sosioekonomi kerajaan Barisan Nasional perlu diteruskan agar rakyat negeri Sabah tidak ketinggalan dalam arus pembangunan moden negara.