Mengesan cabaran industri kecil dan sederhana (IKS) di Sabah - Arsiah Hj Bahron (Universiti Malaysia Sabah, 1995)
Industri kecil dan sederhana (lKS) mempunyai peranan yang amat penring dalam membangunkan seldor perlcilangan secara menyeluruh. Namun, IKS sering menghadapi masalah· struJctur dan berbagai cabaran yang menghambat pertumbuhan dan pembangunannya. Daripada /cajian dan pemerharian yang telah dilakukan, didapati industri kecil di Sabah menghadapi banyak cabaran yang perlu ditangani segera. Cabaran-cabaran dalaman atau kelemahan yang dikenalpasti ialah cabaran pengurusan, pemasaran, kewangan,· kualiri dan pengesanan usahawan. Sementara cabaran luaran ialah perdagangan global, sosial, perubahan teknologi dan juga infrastruktur asas dan kemudahan sokongan. Oleh kerana kajian tentang IKS di Sabah masih kurang dan terbatas,kertas in"i bertujuan untuk mendedahkan satu gambaran kosar tentang struktur dan cabaran yang dihadapi oleh IKS di Sabah. Diharapkan ia alean memberi sedilcit panduan kepada para pembuat dasar untuk mempertingkatkan lagi aktiviti lKS di Sabah.