Polisi pemilikan dan perusahaan tanah negeri Sabah : Satu kajian awal - Mustapa Abdul Talip (Universiti Malaysia Sabah, 1998)
Tanah dan pembangunan gunatanah dari segi ekonomi merupakan salah satu faktor pengeluaran yang terpenting dalam sektor pertanian, manakala dari sudut sosialnya pemilikan tanah adalah Jambang kedudukan sosial dalam kebanyakan masyarakat manusia. Dalam masyarakat yang berasaskan pertanian, kekayaan manusia diukur dengan luas tanah yang dimiliki (Ahmad Mahdzan Ayob, 1994). Keunikan dan keistimewaan tanah menurut beliau adalah merupakan pengeluar kepada makanan (bijirin) untuk manusia meneruskan penghidupan (sebagai makanan ruji). Sementara itu, tanah ialah faktor pengeluaran yang utama dari segi nilai ekonominya yang boleh dimiliki atau disewa kerana terdapat undang-undang yang diwartakan yang boleh mengawal jual beli dan sewa-menyewa. Di samping itu tanah adalah harta tak alih yang mesti digunakan di mana ia berada. Manusia hanya boleh mengubahsuai keadaannya dengan cara yang agak terhad seperti mengadakan sistem perparitan atau saliran untuk pengairan sawah dan sebagainya untuk tujuan pembangunan gunatanah pertanian yang akan mengeluarkan hasil sebagai lebihan kepada pengusaha atau petani sama ada untuk pemantapan sumber ekonominya atau kclangsungan penghidupannya. Oleh yang demikian gambaran awal ini akan mcnjadi panduan kepada penulis untuk rnelihat perkembangan polisi pemilikan dan pengusahaan tanah di peringkat negeri Sabah dalam ertikata hubunganya dengan pembangunan gunatanah pertanian. Kertas kerja ini merupakan satu kajian pcmantauan awal yang cuba menerangkan beberapa faktor yang memberi kesan terhadap perubahan gunatanah di negeri Sabah dengan merujuk khusus terhadap d';la indikator iaitu polisi pemilikan tanah dan perusahaan pembangunan pertanian. Selain itu, tanggungjawab agensi-agensi kerajaan yang menjurus kepada usaha untuk membangunkan tanah dan gunatanah di Sabah juga dijelaskan. Salah satu tujuan kajian ini adalah untuk menerangkan faktor-faktor sosio-ekonomi yang mempengaruhi perubahan gunatanah di negeri Sabah. Kertas kerja ini turut membincangkan fungsi-fungsi jabatan yang menggunakan sistem maklumat geografi (GIS) untuk menilai beberapa perubahan gunatanah di bawah tanggungjawab masing-masing. Terdapat jabatan kerajaan yang menggunakan GIS untuk mencerap perubahan gunatanah. Misalnya, salah satu objektif Jabatan Perhutanan Sabah ialah untuk menilai dan mengkaji kawasan yang sesuai untuk pembalakan, dengan mengesan (memonitor) kesan yang minima terhadap persekitaran alam semulajadi (Samad, 1993).