Kajian pilihan raya negeri Sabah: isu dan cabaran - Sabihah Osman; Bilcher Bala; Maureen De Silva; Ramli Dollah; Nordin Sakke; Nordi Achie; Mokhtarudin Ahmad; Saat Awang Damit; Marja Azlima Omar; Diana Peters; Irma Wani Othman (Universiti Malaysia Sabah, 2004)
Dalam konteks perkembangan sistem demokrasi, pilihan raya telah diterima sebagai satu mekanisme utama sama ada kepada aktor politik bagi dipilih atau rakyat bagi yang memilih di dalam proses politik. 8agi aktor-aktor khususnya, pilihan raya merupakan suatu b entuk 'ujian p olitik' yang amat getir dan serius kerana melalui pilihan rayalah nasib mereka akan ditentukan sama ada terpilih ataupun tidak sebagai wakil rakyat.