Banjir di lembangan Sg. Tobobon I Sg. Gudon, Kota Kinabalu, Sabah : kajian ke atas corak dan pengurusan. - Nordin Sakke; Mohammad Tahir Mapa; Ali Akbar Gulasan (Universiti Malaysia Sabah, 2012)
Di Malaysia, banjir sudah menjadi fenomana tahunan kesan daripada faktor semulajadi mahupun gangguan man usia. Kesannya ia telah mengakibatkan kos yang sangat tinggi untuk langkah mitigasi banjir. Sebagai perbandingan, kos mitigasi pada Rancangan Malaysia ke-2 sekitar RM14 juta dan ia meningkat mendadak kepada RM400 juta. Kos ini adalah bayaran kita diatas pembangunan yang tidak begitu mengambil sensitiviti alam sekitar. Lembangan Sg. TebobonlGudon yang terletak di pinggiran Bandaraya Kota Kinabalu, merupakan kawasan yang sering di landa banjir. Kemuncak kejadian banjir belaku pada Julai 2005 dimana ia mangakibatkan kemusnahan yang besar dalam sejarah banjir di kawasan tersebut. Oengan menggunakan pendekatan kajian lapangan dan soal selidik, kajian ini telah mendapat gambaran tentang trend kejadian banjir antara 1999 - 2009. Apa yang dilihat, perubahan gunahtanah kesan pembinaan taman-taman perumahan, alur-alur yang sempit terutamanya alur bawah jambatanlculvert serta kewujudan rumah-rumah bertiang di sepanjang tepian alur menyebabkan berlaku peningkatan kekerapan banjir dari tahun 199 - 2005 dan kesan daripada beberpa projek mitigasi oleh pihak kerajaan seperti melebar dan meluaskan alur sungai di kawasan hilir sungai dan memastikan longkanglparit sentiasa dibersihkan telah menyebabkan kekerapan banjir mula menyusut selepas tahun 2006 .