Analisis pembulian di tempat kerja (workplace bullying) di Kota Kinabalu - Dzurizah Ibrahim; Salmie Jemon (Universiti Malaysia Sabah, 2003)
Apabila perkataan 'buli' disebut, lazim orang ramai akan menggambarkan keadaan kanak-kanak yang sedang bercakaran di taman permainan atau ia cuma perlakuan yang melibatkan perlakuan yang melibatkan gangguan fizikal di sekolah atau jalan raya. Amat sedikit yang akan melihatnya sebagai masalah orang dewasa yaknl sebagai pemusnah kerjaya, keluarga atau penyebab kepada masalah emosi dan sebagainya yang juga boleh berlaku di tempat kerja. Negara barat misalnya di United Kingdom, satu kajian yang telah dilakukan oleh UMIST telah mendapati bahawa satu daripada empat pekerja di United Kingdom mengalami pengalaman dibuli di tempat kerja (Field, Tim. 2002). Keadaan ini bukan sahaja berlaku di United Kingdom tetapi juga dikatakan' berlaku di negara maju lain di seluruh dunia pada pelbagai peringkat lapisan pekerjaan (Cusack, Sean. 2000).