Pemuliharaan warisan geologi : Kajian beberapa Geotapak Di Sabah - Felix Tongkul (Universiti Malaysia Sabah, 1999)
Kerlas kerja ini mengetengahkan isu berkaitan dengan pemuliharaan warisan geologi berdasarkan kajian kes tujuh geotapak yang terdapat di luar kawasan Taman Taman Sabah. Penilaian awal status pemuliharaan geotapak yang berada dalam kawasan tanah kerajaan negeri, hutan simpan, ladang kelapa sa wit, kuari dan tanah individu telah dilakukan. Pada kesemua kawasan di atas, pemilik tanah sama ada individu atau syarikat tidak terikat dengan mana-mana undang-undang khusus untuk menjaga geotapak yang dijumpai di kawasan mereka. Wa/aupun begitu, ada juga usaha pemilik individu atau syarikat untuk menjaga dan membangunkan geotapak yang boleh membawa faedah langsung kepada mereka.