Tradisi permainan gasing di Sipitang Sabah: kalian tradisi, teknik pembuatan, permainan dan ragam bentuk - Mohd Suhaimi Md Yasin; Lokman Abdul Samad; Asmiaty Amat (Universiti Malaysia Sabah, 2013)
Masyarakat di Sabah terkenal dengan pelbagai budaya dan kepercayaan dalam kehidupan seharian. Semua ini adalah hasil warisan dan khazanah yang diwarisi secara turun-temurun dalam masyarakat dan salah satunya adalah adat dan tadisi perrnainan gasing. Sehingga kini masyarakat di sekitar pantai barat Sabah telah terkenal dengan pelbagai suku kaum selain khazanah kesenian permainan gasing hingga menjadi perhatian pelancong dan tidak tenepas juga dari pandangan para pengkaji budaya. Satu daerah di Sabah telah menambat minat kami untuk menghayati corak budaya dan cara hidup mereka berkaitan dengan kesenian gasing iaitu di daerah Sipitang, yang diduduki oleh kebanyakannya kaum Lundayeh, Kedayan dan Brunei. Kegiatan kesenian gasing rnasyarakat yang terdapat di Sipitang te1ah memberi impak yang baik dalam proses kehidupan di sel<itar daerah tersebut Kesenian ini tertibat secara langsung dalam sosio budaya kehidupan masyarakat di daerah tersebut. Gasing merupakan satu permainan tradisi yang mempunyai kesenian tersendiri selain rnemiliki dri istimewa dalam motif budaya. 1nl kerana, gasing di derah Sipitang membawa identiti tersendiri selain rnempunyai latar tradisi Iisan yang dapat rnemperjelaskan kepada masyarakat umum keunikan budaya yang terdapat disebalik penghasilan sesebuah gasing seperti pantang Iarangnya. Maka,dengan kajian yang dilakukan ianya memberi sumber i1mu baru khususnya dalam penyelidikan etnik dan budaya dalam khususnya tradisi gasing yang seharusnya dipelihara dan didokumentasikan agar tidak lenyap del< zaman.