Estetika ragam hias batu nisan gugusan Bajau - Mohamad Azareen Aminullah; Humin Jusilln; Esterlina Moo Lazarus; Norhayati Ayob; Zairul Anuar Md. Dawam; Teddy Marius Soikun; Ismail Ibrahim; Firdaus Ibrahim (Universiti Malaysia Sabah, 2012)
Kajian ini mengupas secara terperinci konsep ragam hias batu nisan masyarakat Tabawan yang berada di salah sebucih pulau yang terpencil di Pilipina. Pengkaji mengupas secara analisis terhadap batu nisan daripada aspek visual yang melibatkan bahan, bentuk, motif, corak dan konsep. Pengkaji merakam semula secara lukisan garafik setiap bentuk, motif dan corak tujuan mempermudahkan kajian. Huraian batu nisan mengikut temy bual bersama orang-orang yang mengetahui sunduk dari aspek pembuatan dan konsepnya. Huraian daripada kajian dapat menerangkan revolusi ragam hias batu nisan Tabawan. Ragam hi as batu nisan masyarakat Tabawan dapat menjelaskan keunikan serta indentiti subetnik 8ajau yang berada di Pilipina