Danger theory inspired artificial immune system for pattern recognition - Chung Seng Kheau; Rayner Alfred; Lau, Hui Keng; Jason Teo; Mohd. Hanafi Ahmad Hijazi; Nurul'alam Mohd. Yaakub (Universiti Malaysia Sabah, 2007)
Increasing intensive studies on reflecting human immune system's mechanism in computer systems has developed a new computing framework which is called the Artificial Immune System (AIS). Numerous AIS-based applications have been discovered such as anomaly detection system and user-preference based web contents applications of which possess pattern recognition ability. Negative Selection (NS) algorithm is the most commonly researched algorithm within the AIS framework. NS algorithm discriminates 'self' and 'non-self' patterns by acknowledging incoming negative instances. However, as immunology evolves, a theory, the Danger Theory (On, suggested that immune system reacts towards danger signals rather than self and non-self discrimination. Based on ongoing initiatives in outlining OT algorithm, this research evaluates the performance of OT against NS algorithm within pattern recognition domain. Perkembangan kajian intensif dalam penafsiran sistem immunisasi manusia kepada sistem komputer telah melahirkan rangka kerja teknologi komputer baru yang juga dikenali sebagai Sistem Imun Buatan atau Artirlcial Immune Systems (AIS). Pelbagai aplikasi berdasarkan AlS telah dipelopori seperti sistem pengesan kelainan dan kandungan laman sesawang teradaptasi berdasarkan kecenderungan pengguna yang mana keduanya mempunyai kebolehan untuk pengesanan pola. Algoritma Pemilihan Negatif ataupun Negative Selection (NS) adalah antara algoritma yang paling popular dalam kajian rangka kerja AlS. Algoritma NS mampu membezakan corak data 'diri' dan 'bukan diri' dengan meramal dan mempelajari data negatif. Walaubagaimanapun, evolusi kajian dalam bidang imunisasi telah menemukan Teori Bahaya atau Danger Theory (On yang mencadangkan bahawa sistem imun lebih memberikan reaksi terhadap isyarat bahaya daripada kebolehan mendiskriminasi 'diri' dan 'bukan diri'. Berdasarkan penemuan kajian OT yang terkini, penilaian terhadap algoritma OT dan NS dalam pengesanan pola dijalankan sebagai agenda utama kajian ini.