Representasi tanda Babi sebagai penanda penyucian dalam entelah masyarakat Iban - Patricia Ganing; Asmiaty Amat; Lokman Abdul Samad (2018)
Entelah atau teka-teki dalam masyarakat Iban mengandungi banyak tanda tersurat yang menginterpretasikan makna tersirat. Kajian terhadap 10 buah entelah mendapati bahawa satu tanda dominan yang kerap diungkapkan dalam entelah ialah penggunaan kata babi. Teori semiotik Charles Sander Peirce digunakan sebagai alat untuk meneliti penggunaan kata babi sebagai tanda, penanda dan petanda dalam kehidupan masyarakat Iban. Dapatan kajian turut menunjukkan bahawa babi bukan sahaja menjadi makanan orang Iban tetapi menjadi alat penyucian bagi membuang badi dan sial yang digunakan dalam upacara menguruskan kematian, upacara perkahwinan terlarang, upacara menguruskan anak luar nikah, upacara membersihkan pasangan berzina, dan upacara penyucian dalam pertanian.