Analisis kuantitatif vitamin C dan beberapa mineral dalam mangga - Teo, Chun Hoe (2006)
Mangga Mangifera indica L, Mangifera laurina Blume, Mangifera odorata Griffith dipilih untuk mengkaji kandungan vitamin C dan mineralnya. Vitamin C ditentukan melalui kaedah pentitratan berbalik manakaJa mineral seperti kalium, natrium, kalsium, magnesium dan ferum ditentukan melalui kaedah spektroskopi serapan atom (AAS). Keputusan menunjukkan bahawa Mangifera indica L mempunyai kandungan Vitamin C yang tertinggi iaitu sebanyak 30.9 mg per 100 g, manakala kalium, magnesium dan ferum adalah sebanyak 651.0 mg per 100 g, 16.8 mg per 100 g dan 1.5 mg per 100 g masing dalam buah segar, diikuti dengan Mangifera laurina Blume mempunyai kandungan mineral natrium dan kalsium yang tertinggi sebanyak 1.4 mg per 100 g buah segar dan 8.9 mg per 100 g buah segar. Secara keseluruhan Mangifera indica L mempunyai kandungan nutrien yang tinggi berbanding dengan spesies mangga yang dikaji.