Potensi kumbang badak sebagai agen penyebaran kulat Ganoderma Boninense di ladang kelapa sawit Langkun Kota Sabah. - Thohiroh Mohamad Bohri (2006)
Tujuan kajian dilakukan ialah untuk menentukan samada kumbang badak terlibat dalam penyebaran kulat Ganoderma boninense di Ladang Kelapa Sawit Langkon, Kota Marudu Sabah. Cam untuk memencil dan mengenalpasti kulat yang terdapat di luar dan di dalam kwnbang ini diaplikasi dati kajian yang terdahulu. Selain menggunakan kumbang dewasa, larva dan tanahjuga digunakan. Media k.has iaitu 'Ganoderma Selective medium' (GSM) digunakan dan 'Potato Dextrose Agar' (PDA) untuk penulenan kulat. Walaupun kajian telah diulang sebanyak tiga kali, namun kulat Ganoderma boninrnse tidak hadir. Hanya kulat Mukor and Rhizopus dan kulat yang tidak dapat dikenalpasti tumbuh dati pemencilan diatas GSM. Kajian lanjut boleh dilakukan dengan menggunakan media lain untuk pertumbuhan kulat Ganoderma boninense.