Kajian kesan media terhadap pertumbuhan dan perkembangan protokom orkid (Phalaenopsis gigantea) - Muslim Razani (2008)
Kajian telah dilakukan selama 150 hari untuk menentukan kesan kompleks additif berbeza ke atas perkembangan dan pertumbuhan protokom Phaiaellopsis gigalltea. Protokom di peringkat ke 3 telah dikultur di atas media as as KC dan baja komersial Florica yang ditambah dengan 1% (w/v) ekstrak ubi kentang, 10% (v/v) air kelapa dan IS% (w/v) jus tomato, sarna ada secara sendiri atau kombinasi. Hasil kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa indeks pertumbuhan protokom yang dikulturkan pada media KC tanpa bahan additif memberikan nilai yang terbaik (545.00±25.00) diikuti media KC yang ditambahkan 1% ekstrak ubi kentang (496.67±64.49), media KC yang ditambahkan 10% air kelapa (458.33±34.03) dan media KC yang ditambahkan dengan 15% jus tomato (455.00±134.35). Antara semua media kombinasi kompleks additif, media KC yang ditambahkan 10% air kelapa dengan 1 % ekstrak ubi kentang mempunyai indeks pertumbuhan yang tertinggi. Perbandingan antara media asas yang berbeza dalam kajian ini mendapati media KC adalah lebih baik daripada media Florica sementara kesan kombinasi kompleks additif menunjukkan pertumbuhan protokom kurang baik berbanding dengan penambahan satu kompleks additif sahaja. Sebagai kesimpulan media KC adalah yang terbaik berbanding Florica dan penambahan kompleks additif tidak dapat meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan protokom P. gigantea.