Konsep, segmentasi dan potensi penyelidikan dalam pelancongan memancing di Malaysia - Mohd Zulhalmi Ibrahim; Gusni Saat; Chan, Ngai Weng; Jabil Mapjabil; Rosazman Hussin; Mohamad Pirdaus Yusoh (2015)
Pelancongan memancing merupakan salah satu pelancongan alternatif yang popular di Barat tetapi masih baru dalam konteks pembangunan dan penyelidikannya di Malaysia. Kertas kerja ini meneliti tentang aspek konsep, segmentasi dan potensi penyelidikan pelancongan memancing di negara ini. Dari segi konseptual, perkaitan antara aktiviti memancing, rekreasi dan pelancongan akan diteliti, di samping penjelasan tentang konsep dan kategori pelancong memancing. Aspek segementasi pula menjelaskan tiga segmen, iaitu pengusaha bot pelancongan memancing, profil pelancongan memancing dan lokasi memancing. Seterusnya, perkaitan antara model peringkat dan tahap pembangunan pelancongan yang dikemukakan oleh Carter dan Stronza (2014) dan pelancongan memancing turut dihuraikan. Bahagian akhir kertas kerja ini mengemukakan isu dan potensi penyelidikan pelancongan memancing di Malaysia.