Pengurusan warisan kebudayaan bawah air Sabah: satu pengenalan - Baszley Bee B. Basrah Bee; Bilcher Bala (2008)
Pengurusan warisan kebudayaan bawah air Malaysia wujud secara anti-tesis di awal perkembangannya. Kini ianya mula melakar sejarahnya tersendiri sebagai satu sub-bidang akademik dalam pengurusan warisan. Di Malaysia dan Sabah khususnya, perkembangan ini bermula dengan takrifan yang kurang jelas dalam peruntukan perundangan persekutuan iaitu akta Bendapurba 1976 (Akta 168) dan dua di negeri Sabah dengan memujuk Enakmen Barang-Barang Kuno dan Harta Karun 1977 (No.11) serta Enakmen Warisan Budaya (pemuliharaan) 1997.Setelah tiga dekad penubuhan Unit Arkeologi Bawah Air di Jabatan Muzium Sabah (JMS), perkembangan menampakan perubahan yang pesat. Artikel ini memberi latarbelakang perkembangannya sejak tahun 1976 hingga 2007. Disamping cuba membincangkan isu dan masalah yang dihadapi dalam usaha memelindungi, memelihara dan mulihara warisan kebudayaan bawah air di Sabah dan Malaysia umumnya. Artikel ini diharapkan dapat memberi kefahaman mengenai pengurusan warisan kebudayaan bawah air yang kurang difahami atau disalah tafsirkan kerana hubungannya yang rapat dengan bidang arkeologi bawah air.