Penilaian ke atas Dolichoderus Lund, 1831 (Hymenoptera : Formicidae) di Borneensis - Zakaria Barabag (2010)
Kajian terhadap Dolichoderus Lund, 1831 (Hymenoptera: Formicidae) di BORNEENSIS dijalankan bermula Januan hingga Jun 2009. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan status taksonomi, taburan geografi dan membina kekunci dikotomi spesies Dolichoderus di BORNEENSIS. Pengecaman ke atas sejumlah 816 individu semut Dolichoderus dibuat dengan menggunakan mikroskop Stereo Leica EZ4 untuk menentukan cin-cin morfologinya. Spesies paling dominan adalah O. thoradcus (530 individu, 64.95%) diikuti oleh D. cuspidatus(88 inclividu, 10.78%), D. coniger(44 individu, 5.40%), D. sulcaticeps (31 indlvidu, 3.8%), D. inderapurensis dan D. pastorulus (25 individu, 3.06%), D. kinabaluensis(19 individu, 2.33%), D. modiglianii (14 individu, 1.72%), D. maschwitzi dan O. sp.1 setiapnya (11 individu, 1.35%). Spesies kurang daripada 10 individu adalah D. beccarii (5 individu, 0.61%), D. tubenfer (4 individu, 0.49%), termasuk D. smirugosus serta tiga morfospesies lain iaitu D. sp.2, D. sp.3 dan D. sp.4 (2 individu, 0.25%) serta D. patens (1 individu, 0.12%). Semua koleksi diperolehi dan kawasan Borneo, Malaysia Barat, Singapura, Indonesia dan Thailand. Borneo adalah penyumbang spesies yang paling tinggi iaitu 76.5 peratus. Kekund dikotomi spesies Dolichoderus di BORNEENSIS dibuat berdasarkan ciri-ciri morfologi di bahagian kepala, mesosoma, petiol, gaster dan kaki. Memandangkan Borneo mempunyai kekayaan semut yang tinggi clan kekurangan kekunci dikotomi di peringkat spesies, kajian taksonomi semut yang berterusan adalah penting.