Analisa asid asia tik darip ada akar transgenik ekstrak Centella Asiatica (L.) urban (Pegaga) - Kang, Oon Lee (2008)
Centella asiatica mengandungi triterpenoid, terutamanya asid asiatik yang menunjukkan potensi dalam menyembuhkan pelbagai jenis penyakit Oleh yang demikain, elisitor seperti ditambah elisitor seperti kitosan, ekstrak yis, ekstrak miselia kulat dan turasan media kultur kulat digunakan untuk mengaruhkan biosintesis asid asiatik. Dalam kajian ini, asid asiatik daripada ekstrak akar transgenik dirawat elisitor dianalisa dengan menggunakan kapiJari elektroforesis dalam keadaan seperti berikut: 200mM larutan penimbal borate (PH 8.3) pada suhu 25°C dan voltan 9 kV, tiub kapilari terlakur sHika dengan panjang 30 em (20 em kepada pengesan) dan diameter dalaman 50~, sistem penyuntik pada tekanan 0.5 psillOs, dan alat pengesan UV pada jarak gelombang 230 nm. Keputusan kajian menunjukkan ekstrak yis dan ekstrak miselia kulat berupaya mengaruhkan biosintesis asid asiatik. SebaIiknya, kitosan dan turasan media kultur kulat tidak berupaya mengaruhkan biosintesis asid asiatik. Keputusan kajian mendapati pH, voltan dan surfaktan berupaya mempengaruhi resolusi dan masa migrasi pemisahan. Keputusan kajian membuktikan kaedah pemisahan CE mempunyai keberkesanan yang tinggi berbanding dengan HPLC.