Pengekstrakan dan pengecaman Polisakarida dari ekstrak cendawan Calostoma Fuseum - analisis LC-MS - Farahiyah Abraham Peintkowsky (2008)
Cendawan Calostoma fuscum telah diekstrak melalui tiga kaedah iaitu Kaedah Mizuno (1995). Kaedah Rhee (2007) dan Kaedah Sarikurkcu (2008). 10 ekstrak telah diperoJeh dan dikenalpasti monosakarida yang hadir. Analisis FTIR menunjullin kehadiran kumpulan berfungsi C=O, C-H, OH, C=N, C-N, C=N dan N-H dalam ekstrak-ekstrak fungi Calostoma fuscum pada keamatan yang berbeza. Didapati, glukosa, galaktosa, fruktosa, ribose, arabinose, dan xylose hadir. Terdapat juga asid amino dan asid organik yang telah dikenalpasti dari analisis LC-MS. Terdapat korelasi dari hasil analisis FTlR dan LC-MS. Glucan yang terbentuk dari monosakarlda yang bioaktif seperti g1ukosa, ribose dan xylose dijangka hadir. Selain itu dari monosakarida dan asid amino yang telah dikenalpasti polisakarida-protein dan protein kompleks dijangka hadir. Pengecaman polisakarida cendawan Calostoma fuscum hams dilakukan di masa akan datang dengan merujuk kepada pengecaman monosakarida yang telah dibuat ini. Ekstrak polisakarida cendawan Calostoma juscum menunjukkan kehadiran aktiviti antioksida. Malah aktiviti antioksida (scavenging activity) dalam ekstrak Calostoma fuscum ini lebih tinggi dari antioksida piawai iaitu, BHT. Sekaligus menunjukkan cendawan Calostomafuscum ini mengandungi sehatian bioaktif yang dapat memberi sumbangan pada kesihatan manusia.