Pengaruh sifat keterbukaan dan ketelitian guru terhadap prestasi kerja - Minah Sintian (2009)
Kajian ini bertujuan untuk menyelidik pengaruh sifat keterbukaan dan ketelitian guru terhadap prestasi kerja. Lima buah sekolah menengah dalam daerah Tuaran, Sabah telah dijadikan lokasi kajian. Kajian ini melibatkan 191 orang sampel daripada keseluruhan populasi berjumlah 381 orang guru. Sampel kajian dipilih menggunakan teknik persampelan rawak mudah. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini diubah suai daripada NEO Personality Inventory (NEO PI-R) / NED-Five Inventory (FFI) dan Laporan Penilaian Prestasi Pegawai Kumpulan Pengurusan dan Profesional. Inventori ini mengandungi 74 item yang mencakupi aspek sifat keterbukaan, sifat ketelitian dan prestasi kerja. Data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan Statistical Package for the Social Science (SPSS) Versi 16.0 . Analisis data dalam kajian ini melibatkan statistik deskriptif dan statistik inferensi. Dapatan kajian menggunakan statistik deskriptif dibentangkan dalam bentuk kekerapan, peratusan, min dan sisihan piawai . Statistik inferensi pula menggunakan analisis regrasi pelbagai, Korelasi Pearson dan Independent Samples t-test Berdasarkan analisis Korelasi Pearson, kajian menunjukkan terdapat hubungan signifikan yang rendah antara sifat keterbukaan dengan prestasi kerja (r=.315, p<0.01) dan juga hubungan signifikan yang rendah antara sifat ketelitian dengan prestasi kerja (r= .311, p<0.01). Bagi analisis Independent Samples t-test, kajian ini mendapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara guru lelaki dan guru perempuan dari segi sifat keterbukaan dan sifat ketelitian. Kajian ini juga turut mendapati wujudnya pengaruh signifikan yang rendah sifat keterbukaan guru terhadap prestasi kerja (r2 = 0.315) dan pengaruh signifikan yang rendah sifat ketelitan guru terhadap prestasi kerja (r2= 0.311). Cadangan bagi kajian lanjutan juga telah dinyatakan dalam kajian ini.