Pulau Labuan sebagai pulau ilmu - Hazmi Dahlan; Nurulasyikin Muda (Labuan Faculty of International Finance, Universiti Malaysia Sabah, 2010)
Labuan merupakan sebuah pulau yang mempunyai nilai penting di mata dunia dengan penubuhan LOFSA dan juga aktiviti sukan laut antarabangsa. selain itu, iamenempatkan Universiti Malaysia sabah, Kampus Antarabangsa Labuan sebagai institusi pendidikan tinggi. berdasarkan kelebihan persekitaran Labuan yang bersesuaian menjadi sebuah pusat ilmu dunia maka idea-idea baru berkenaan kursus-kursus yang sewajarnya harus dipertimbangkan untuk menaikkan nilai Pulau labuan. Namun demikian, dalam merealisasikan cadangan ini, kemudahan infrastruktur terutamanya bekalan air haruslah diambil perhatian. oleh yang demikian, kertas kerja ini juga turut mencadangkan pembinaan terowong pintar sebagai kaedah menyelesaikan masalah air serta pada masa yang sama berfungsi menjadi penghubung perjalanan antara Pulau Labuan dan tanah besar Sabah