Simbolisme dalam filem Melayu: analisis terhadap hubungan watak dan simbol - M Fazmi Hisham (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2012)
Esei ini cuba memahami hubungan simbolisme visual dengan watak dalam filem atau video naratif. Kekuatan imej membentuk satu cerita kurang dititik beratkan dalam filem tempatan. Apa yang jelas hanyalah aspek verbal sebagai pencerita dan bukannya fotografi sebagai pencerita. Kekuatan sesebuah filem adalah bergantung kepada aspek sinematografi yang luas. Simbolisme visual yang cuba dikupas ini adalah tertumpu kepada aspek visual di dalam sesebuah filem. Hubungannya dengan watak menerusi ruang komposisi adalah amat berkaitan dalam menyampaikan sebarang makna. Dalam bidang sinematografi keindahan sesebuah filem bergantung kepada bagaimana pembikin filem itu mencorakkan watak dalam ruang komposisi visual tanpa penerangan dari watak lain. Pembikin filem perlu peka isi dalaman sesebuah naratif supaya hanya imej dan visual yang simbolik sahaja akan berbicara kepada audien. Dalam filem, kandungan sesuatu yang simbolik itu adalah sebagai daya penarik kepada audien untuk membandingkan resonant shots dan imej yang berkaitan. (Bruce F. Kawin, 1987, 232)