Kefungsian keluarga: konsep dan indikator pengukuran dalam penyelidikan - Adi Fahrudin; Husmiati Yusuf; Mohd Dahlan A. Malek (2014)
Pengukuran memainkan sangat penting dalam sebuah penyelidikan. Kegagalan seorang penyelidik memahami teori dan konsep dapat menyebabkan kegagalannya dalam merumuskan indikator dan parameter pengukuran yang hendak dilakukannya. Konsep kefungsian keluarga mempunyai dimensi yang luas, sehingga pemahaman teori dan konsep ini dengan benar maka dapat menuntun penyelidik dalam melakukan pengukuran dan pada akhirnya dapat membuahkan hasil penyelidikan yang dapat dipertanggungjawabkan secara ilmiah.