Kaedah dua titik kumpulan tak tersirat bagi masalah nilai sempadan dua titik linear peringkat kedua menerusi interpolasi lagrange - Toh, Moau San (2015)
Kajian ini mempertimbangkan kaedah interpolasi lagrange dalam mendiskretkan masalah nilai sempadan dua titik linear peringkat kedua. Selanjutnya, penyelesaian hampiran ke atas sistem persamaan linear diperolehi dengan menggunakan kaedah lelaran Dua litik Kumpulan Tak Tersirat (2EG) dengan parameter berpemberat w. kaedah lelaran 2EG ini dibahagi lagi kepada kaedah lelaran Dua Titik Kumpulan Tak Tersirat Gauss-Seidel (2EG-GS) dan kaedah lelaran Dua Titik Kumpulan Tak Tersirat Pengenduran Berlebihan Berturut-turut (2EG-SOR). Berdasarkan eksperimen berangka ke atas satu contoh permasalahan dipertimbangkan, dapatan kajian menunjukkan bahawa 2EG-SOR adalah lebih berkesan dari segi bilangan lelaran, masa lelaran (saat) dan ralat maksimum berbanding dengan kaedah lelaran GaussSeidel (GS), kaedah lelaran Pengenduran Berlebihan Berturut-turut (SOR) dan kaedah lelaran 2EG-GS. Selain itu, hasil kajian ini menunjukkan bahawa kaedah interpolasi lagrange memberi kejituan yang tinggi.