Utilitarian tumbuhan ubatan di tamu pantai barat Sabah - Jurry Foo; ABDUL LATIFF; AHMAD ALDRIE; MUSTAFA OMAR (2016)
Utilitarian atau kepenggunaan tumbuhan bagi memenuhi keperluan hidup merupakan nic ekologi manusia. Ia merupakan proses kebergantungan manusia terhadap sumber bagi kelangsungan hidup. Tujuan kertas kerja ini adalah untuk menghuraikan utilitarian tumbuhan ubatan oleh masyarakat di Pantai Barat sabah dalam memahami kebergantungan masyarakat di kawasan kajian terhadap sumber tumbuhan untuk kelangsungan kesihatan. Sebanyak 77 spesies daripada 43 famili telah direkodkan melalui kajian lapangan di 15 buah tamu (pasar tempatan) di Pantai Barat Sabah. Manakala 119 kegunaan tumbuhan ubatan telah didokumentasikan berdasarkan kepada maklumat daripada 107 orang responden. Kedah penyediaan tumbuhan sebagai ubat dan akses terhadap sumber tersebut juga dihuraikan bagi memahami cara pengurusan sumber tumbuhan tersebut.