Keindahan pantun dalam adat perkahwinan Cocos - Isa Romtie (2016)
Etnik Cocos yang berasal dari Pulau Cocos - Keeling merupakan masyarakat minoriti yang tinggal di daerah Tawau, Sabah. Etnik Cocos memiliki adat perkahwinan yang menarik kerana ia masih menggunakan pantun sebagai hiburan. Sebagaimana masyaraka Melayu,orang Cocost urut memilikip antun yang disebut mereka` panton' mengikut loghat dan sebutan orang Cocos. Kebiasaannya pantun Cocos didendangkan semasa melaksanakana dat perkahwinans eperti upacara meminang, melamar, seminggu sebelum perkahwinan dan semasa perkahwinan. Kajian ini dilakukan di Kampung Balung Cocos bagi tujuan mendokumentasi, mengenalisis pantun dan fungsi semasa adat perkahwinan Cocos berlangsung. Kajian berbentuk kerja lapangan turut menganalisis aspek keindahan pantun menggunakan analisis struktur dalamand an luaran pantun yang diperkenalkan oleh Harun Mat Piah. Selain itu, kajian turut mengenalpasti keindahan pantun menggunakan aspek keindahan yang diperkenalkanM uhammadH aji Salleh.S ebanyak1 00b uah pantun perkahwinan Cocos telah dikumpul untuk dianalisisf ungsi dan keindahannya. Berdasarkan analisistema yang dilakukan dalam pantun Cocos, tema hiburan melebihi 24 buah pantun berbanding dengan tema lain. Manakala unsur flora dan fauna yang terdapat dalam pantun perkahwinan Cocos telah mendahului unsur alam, iaitu sebanyak 28 pantun. Perlambangank onkrit dapat dikesan penggunaannya sebanyak 16 rangkap pantun daripada periambangan yang lain. Hasil kajian mendapati bahawa pantun perkahwinan Cocos yang mirip dengan pantun Melayu memiliki unsur keindahan dari segitema, unsur,pemilihan diksi dan lambang-lambang yang dikemukakan.