Persepsi belia tentang metode dan pendekatan dakwah yang digunakan oleh pendakwah di Wilayah Persekutuan Labuan - Ahmad Tarmizi Abd. Rahman; Saini Ag. Damit; Ferlis bahari; Israq Ramli; Mohd Azri Ibrahim; Mohammad Shaukhi Mohd Radzi; Abd Said Ambotang; Md. Razali Saibin (2008)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti persepsi belia tentang metode dan pendekatan dakwah yang digunakan oleh pendakwah di Wilayah Persekutuan Labuan. Secara khususnya, kajian ini dilaksanakan bertujuan untuk mengenal pasti metode dan pendekatan dakwah yang sering digunakan oleh pendakwah , menentukan hubungan antara metode dakwah dan orientasi keagamaan serta mengenal pasti perbezaan metode dakwah dan orientasi keagamaan mengikut jantina dan status perkahwinan. Rekabentuk kajian yang digunakan ialah reka bentuk tinjauan. Seramai 268 orang yang berumur antara 15 tahun hingga 40 tahun dijadikan subjek kajian. Alat kajian yang digunakan merangkumi item-item bagi mengukur metode dan pendekatan dakwah dan Religious Orientation Scale (ROS) bagi mengukur orientasi dan penghayatan mengamalkan agama.