UMP fokus hasil graduan futuristik - Nik Sukry, Ramli (Berita Harian Sdn. Bhd., 2014)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini berada pada landasan kukuh sebagai universiti bertaraf dunia menjelang tahun 2020, sekaligus dapat memperkenalkan program akademik kompetatif serta berdaya saing.