Pilihan laluan jurutera profesional di Malaysia A, B atau C - Wan Sharuzi, Wan Harun (UMPSA, 2024)
Menjadi jurutera profesional di Malaysia melibatkan lebih daripada pencapaian akademik atau kemahiran teknikal; ia juga tentang kesesuaian dengan Sasaran Pembangunan Lestari (SDG) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Lembaga Jurutera Malaysia (BEM) memainkan peranan penting dalam memastikan kualiti dan keselamatan dalam bidang kejuruteraan, sejajar dengan SDG 9 yang menekankan pembangunan infrastruktur berdaya tahan, inklusif dan berkelanjutan.