Penyelidikan berteknologi mampu memartabatkan golongan OKU - Mohd Azrul Hisham, Mohd Adib (Pejabat Naib Canselor, 2023)
Dasar Orang Kurang Upaya (OKU) di Malaysia adalah menjadi asas kesaksamaan hak (rights-based) dan peluang kepada OKU bagi penyertaan penuh dalam masyarakat dan pelindungan wajar digunakan bagi menjamin kesejahteraan golongan ini. Pelan Tindakan OKU 2016-2022, Teras Strategik 8: Penyelidikan dan Pembangunan di bawah dua strategi iaitu Strategi 1, menggalakkan penyelidikan dan pembangunan mengenai OKU serta menyebar luas hasil penyelidikan untuk tindakan penambahbaikan, dan Strategi 2, memantapkan mekanisme penyelarasan pelaksanaan, pemantauan dan penilaian program-program OKU.