Impak falsafah pasca-kolonialism terhadap muzium: Satu analisis kritikal - Abd Jalal, Ahmad Farid; Abdul Rahim, Rahimin Affandi; Mat Said, Mohamad Hilmi; Awang Pawi, Awang Azman (Universiti Malaysia Pahang, 2022)
Disiplin muzium dapat dianggap sebagai institusi moden yang dinamik. Hal ini antara lainnya berpunca daripada keterbukaan institusi ini dengan falsafah pasca kolonialism. Ia adalah suatu falsafah kemanusiaan moden yang banyak mencabar kepincangan teori keilmuan silam. Kajian ini akan menggunakan kaedah penyelidikan perpustakaan yang bakal meneliti pengaruh falsafah pasca kolonialism dalam bidang muzium. Hasil kajian ini mendapati bahawa pengaruh falsafah pasca kolonialism dalam bidang muzium dapat dikesan dalam tiga perkara utama iaitu kemunculan Kesedaran Muzium Baru, isu universal muzium dan isu dekolonialisasi daripada pengaruh muzium kolonial.