Kedaulatan Malaysia: Governan Utama Negara - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Abad Sinergi Sdn. Bhd dengan kerjasama Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2023)
Hasil daripada penyelidikan, penulisan, tafsiran dan hujahan Datuk Profesor Madya Wan Ahmad Fauzi Bin Wan Husain jelas membuktikan beliau merupakan seorang juris (jurist) yang setaraf dengan sarjana terkemuka dunia. Beliau berjaya mengasaskan dan mengdokumenkan persuratan seminal mengenai "Watanic School of Legal Thought" berorientasikan jursiprudens watan (customary local circumstances).