Kumpulan Fokus - Awi, Anis Aniza; Muhamad Tamyez, Puteri Fadzline (Penerbit Universiti Malaya, 2022)
Setiap kajian kualitatif memerlukan satu atau lebih kaedah pengumpulan data. Kaedah pengumpulan data yang paling biasa digunakan dalam kajian kualitatif adalah temu bual dan kumpulan fokus. Bab ini akan membincangkan kumpulan fokus atau focus group. Apakah kumpulan fokus? Dalam keadaan apa kaedah ini sesuai digunakan? Masalah praktikal apa yang harus dipertimbangkan sebelum dan semasa menjalankan perbincangan kumpulan? Bagaimana kaedah ini dianalisis? Maka, bab ini akan meneliti konsep kaedah Kumpulan Fokus (KF) secara terperinci, kronologi perkembangan kumpulan fokus, fungsinya dan perbandingan KF dengan kaedah kajian lain, kelebihan dan cabaran menjalankan KF, dan teknik untuk menjalankan kaedah kajian ini