Kearifan ketatanegaraan dan gender Melayu Islam Pahang di Aceh: Satu analisa - Ahmad Farid, Abd Jalal; Rahimin Affandi, Abdul Rahim; Mohamad Hilmi, Mat Said; Muhammad Jumaidy, Abdul Manap (Universiti Malaysia Pahang, 2022)
Kajian ini akan melihat kearifan ketatanegaraan dan gender Melayu Islam Pahang yang dikesan penggunaannya di Aceh. Apa yang dibanggakan, pengaruh pemikiran Melayu Pahang dapat dikesan penggunaannya dalam kearifan ketatanegaraan dan gender di Aceh. Lebih bermakna lagi, kerana Aceh adalah kuasa besar di Alam Melayu suatu masa dahulu. Dalam sejarah mencatatkan bagaimana bahawa kitab ilmu Islam milik sarjana Aceh telah disebarkan ke seluruh jajahan empayar Aceh. Jadi, sedikit sebanyak idealism Melayu milik Pahang turut tersebar sama.