Al-Tafakur: terapi meditasi psikospiritual dalam kaunseling - Nur Yani, Che Hussin; Muhammad Nubli, Abdul Wahab (Kolej Universiti Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KIPSAS), 2018)
Tafakur adalah konsep dalam ajaran Islam yang penting. Teknik tafakur adalah teknik meditasi psikospiritual yang paling sesuai diamalkan oleh kaunselor Muslim kepada klien. Di barat, pelbagai kajian yang mengupas keberkesanan meditasi dalam sesi kaunseling. Bagaimanapun sesetengah teknik meditasi seperti yoga tidak sesuai diamalkan oleh Muslim. Selain itu juga, masih belum ramai pengkaji yang mengintegrasikan konsep tafakur dalam bidang psikologi dan kaunseling. Tafakur yang diintegrasikan dengan elemen-elemen psikologi dan fisiologi dapat membantu meningkatkan kesihatan mental dan mengatasi masalah tekanan. Malah, konsep tafakur dalam bidang psikologi dan kaunseling juga bukan sekadar dapat meningkatkan tahap kesihatan mental klien, ia juga medium dakwah untuk menyeru klien mendekatkan diri kepada penciptanya.