Gayat Memandu selepas bencana Covid-19, perlukah Brek Kecemasan Automatik AEB - Ezrin Hani, Sukadarin; zuhaidi, Mohd Jawi@Said (2021)
Brek kecemasan automatik atau Autonomous Emergency Braking (AEB) adalah salah satu teknologi terkini yang berfungsi untuk membantu pemandu mengurangkan risiko kemalangan terutama sekali yang melibatkan kemalangan langgar belakang. AEB dalam kenderaan dapat membantu pengendalian kenderaan dengan cara brek akan diaktifkan secara automatik apabila penderia kenderaan mengesan halangan di hadapan. Jika terdapat risiko kemalangan, sistem AEB akan memberi amaran kepada pemandu dan jika pemandu tidak mengambil tindakan yang sepatutnya, AEB akan meneruskan fungsi untuk memperlahankan kenderaan secara automatik.