Kesejahteraan digital - Aziman, Abdullah (2021)
Kesejahteraan digital adalah satu teori yang berkaitan dengan kesan penggunaan teknologi digital kepada kesejahteraan manusia. Ada dua perspektif yang boleh dilihat iaitu kesan positif dan kesan negatif penggunaan teknologi digital kepada manusia. Kesan positif boleh dilihat melalui penggunaan teknologi digital seperti smart-band dan aplikasi pemantauan tahap kesihatan yang membantu pengguna menjejak serta memantau tahap kesihatan mereka. Manakala dari satu sudut kesan negatif pula, contoh yang mudah difahami adalah seperti ketagihan gajet, gangguan emosi dari buli siber, sakit belakang (back pain) dari ergonomik tidak baik, gangguan masa tidur dan sebagainya.