Utamakan Produk Muslim - Ameerah Humaira', Mohamad Hilmi (2021)
Kempen Buy Muslim First atau BMF sedang hangat diperkatakan oleh masyarakat tidak kira dalam perbualan harian, media cetak mahupun elektronik. Ia turut menjadi topik perdebatan beberapa tokoh ahli politik terkemuka. Bagi penulis, usaha ini akan lebih menggalakkan pengguna untuk membeli produk keluaran Muslim yang secara terang-terangan diyakini halal dan bersih. Namun, ada segelintir pihak yang merasakan kempen ini cuba membawa masuk konotasi yang berbaur perkauman dan memboikot produk keluaran bukan Muslim secara tidak langsung.