Adakah Raja tiada prerogatif? - Wan Ahmad Fauzi, Wan Husain (Utusan Malaysia, 2020)
SCHOOL of thought berkiblatkan Westminster melihat prerogatif termasuklah kuasa budi bicara seorang raja hendaklah terbatas dan terhad. Jika termaktub sekali pun prerogatif atau budi bicara seorang raja dalam Perlembagaan bertulis, istilah-istilah itu perlu ditafsirkan dalam ruangan sempit. Raja hendaklah bertindak mengikut nasihat eksekutif kerana tanpa nasihat itu akan membenarkan suatu pemerintahan mutlak bersifat absolutism.