Pengkomersialan sisa nanas - Aizi Nor Mazila, Ramli (2020)
Nanas atau nama saintifiknya Ananas cosmosus merupakan sejenis tumbuhan tropika yang banyak ditanam di Malaysia khususnya di negeri Johor. Kini, industri tanaman nanas negara telah berkembang pesat ke negeri-negeri lain seperti Selangor, Pahang, Sarawak, Perak, dan Kedah.