Kebiasaan baharu peluang dan ruang bagi perniagaan dalam talian - Rahmah, Mokhtar (Penerbit UMP, 2020)
Penggunaan teknologi komputer dalam urusan harian telah lama dipraktikkan oleh pelbagai organisasi. Fungsi teknologi komputer telah dipertingkatkan dengan penambahan teknologi sesuai dengan peredaran masa. Bermula dari penggunaan komputer peribadi sehingga kini berubah ke aplikasi mudah alih. Terkini, teknologi jalur lebar, memudahkan jaringan hubungan sama ada setempat dan seluruh dunia tanpa sempadan. Sektor perniagaan tidak ketinggalan dan perlu selari dengan perubahan teknologi supaya boleh berdaya saing dan memudahkan pengurusan harian. Sektor perniagaan yang menggunakan komputer atau aplikasi mudah alih dikenali sebagai perniagaan dalam talian atau lebih terkenal dengan istilah e-Niaga. Segala pengurusan perniagaan bermula dari pengiklanan, pesanan, pembayaran dan penghantaran semuanya diaturkan menggunakan aplikasi komputer sama ada statik atau mudah alih